CARIAN ILMU DI JOMFAHAM :

Selasa, 23 Mac 2021

Status Kelebihan Gaharu Dan Oud
 Status Kelebihan Gaharu dan Oud


Ulasan Dr Khafidz Soroni :


Kelebihan gaharu atau oud memang ada disebutkan dalam hadis Nabi SallaLlahu'alaihi wasallam yang sahih sepertima yang dinyatakan dalam info tersebut. Cuma perenggan kedua di atas seperti mengulang semula hadis tersebut, tidak disusun secara ilmiah dan bercampur dengan syarah hadis. Di bawah ini saya cuba terjemahkan semula dengan terjemahan bahasa Malaysia;


عن أُمِّ قَيْسٍ بِنْتِ مِحْصَنٍ، قَالَتْ: سَمِعْتُ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم، يَقُولُ: عَلَيْكمْ بِهذا الْعُودِ الْهِنْدِيِّ فَإِنَّ فِيهِ سَبْعَةَ أَشْفِيَةٍ، يُسْتَعَطُ بِهِ مِنَ الْعُذْرَةِ، وَيُلَدُّ بِهِ مِنْ ذَاتِ الْجَنْبِ. (أخرجه البخاري ومسلم وغيرهما، وفي رواية: بالقسط، وهو العود الذى يتبخر به)


Daripada Ummu Qais bint Mihsan RadiyaLlahu 'anha katanya: Aku dengar Nabi SallaLlahu 'alaihi wasallam bersabda: “Hendaklah kalian menggunakan oud hindi (gaharu) ini. Sesungguhnya terdapat padanya 7 penawar, ia boleh digunakan untuk merawat masalah kahak dan ditelan untuk sakit radang paru-paru”. (HR al-Bukhari, Muslim dan lain-lain. Dalam riwayat lain: al-qust, seerti dengan oud)


كَانَ ابْنُ عُمَرَ «إِذَا اسْتَجْمَرَ اسْتَجْمَرَ بِالْأَلُوَّةِ، غَيْرَ مُطَرَّاةٍ، وَبِكَافُورٍ يَطْرَحُهُ مَعَ الْأَلُوَّةِ» ثُمَّ قَالَ: «هَكَذَا كَانَ يَسْتَجْمِرُ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ». (رواه مسلم والنسائي وابن حبان)

Ibn ‘Umar RA apabila membakar wangian, beliau membakar gaharu tanpa sebarang campuran dan dengan kapur barus yang dibakar bersama gaharu. Kemudian katanya: “Beginilah cara Rasulullah SallaLlahu 'alaihi wasallam membakar wangian”. (Hadis Riwayat Muslim, an-Nasaie dan Ibn Hibban)


https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1680135762153723&id=558058371028140

Tiada ulasan: